»

sep 19 2010

Zonnepanelen-Zelfbouw

Een zonnepaneel is zoals de naam zegt een paneel welke zonne energie collecteerd en omzet in elektriciteit. Een zonnepaneel bestaat uit een achtergrond paneel waarop zonnecellen zijn “geplakt”. Deze zijn met elkaar verbonden uiteindelijk zit er een elektra draad aan welke gekoppeld kan worden aan een omvormer. Eventueel kunnen de panelen in serie of parallel gezet worden afhankelijk van de gekozen omvormer.
De bedoeling is dus om zonnepanelen te bouwen. Geen zonnecellen, maar panelen en ze aansluiten via een omvormer op het elektriciteitsnet. om stroom voor het huis te maken.

Deze panelen zijn als volgt opgebouwd: De achterkant is van glas kan ook van ander matriaal gemaakt worden. Daarop zijn de zonnecellen geplakt. De zonnecellen zijn aan elkaar verbonden + blauwezijde aan de -onderzijde van de plaatjes. Er overheen gaat een plaat glas. De twee platen glas worden luchtdicht afgesloten via kit. Uiteindelijk gaat er een aluminium hoek profiel om heen met pomp nagels vastgezet.
Eerst maar eens het belangrijkste gedeelte de zonnecellen. De cellen kan je kopen in Amerika (www.ebay.com) of soms opĀ www.marktplaats.nl


Mijn paneel heb ik van tuinbouwglas gemaakt voor een goede prijs met de juiste maat. Ik heb tweedehands glas gezocht op marktplaats en kwam op 4mm dik (voormalig tuindersglas) met grootte van 165 x 73. Wat een perfecte maat is. De grote van mijn cellen 8.1 x 15.0 cm in serie totaal wil ik 18 x 9 cellen op een paneel. 72 totaal dus (grootpaneeel) koppel schema zie hier:

nogmaals voorzijde cel blauw is + achterzijde wit met soleerpunten is -

Om de zonnecellen op het glas te plakken en om de glasplaten luchtdicht aan elkaar te maken wordt kit gebruikt. de kit moet op glas en metaal hechten en te gebruiken zijn van -50 tot +120 graden, want de panelen kunnen makkelijk 100 graden worden in de zon dus je hebt wel materiaal nodig wat hoge temperaturen aankan. de glasplaat waar de plaatjes op gekit zitten heb ik rondom met glastape(foam 5mm dik) +/- 1,5cm van de rand afgetaped en toen gekit. de glasplaten onder hoge druk (echt met een ajeto oplossing)laten drogen. droog tijd zie intructie van de kit

om de panelen te koppelen moet er een diode gebruikt worden van minimaal de Volt/Amp van het paneel. Dus een schottky van 45V 4A zou genoeg moeten zijn. Ik kies zelf waarschijnlijk voor de 50V 8A. maar dat ligt een beetje aan wat ik waar kan kopen. hier een schema van de gekoppelde panelen:

1e paneel is klaar en hij doet het…


wordt vervolgt…

Over de auteur

Buurman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *