«

»

jun 10 2011

Canadese Ceder-Strip Kano – voorbereiding

Na wat zoek werk zijn wij op een site van Macboat terecht gekomen in Medemblik. Zij verkopen bouwprojecten en tekeningen om boten te bouwen. Je kunt bij hem ook een kant en klare kopen maar die moest rond de 3000 euro gaan kosten. En dan hadden we zelf toch niets te doen…

We zijn eens gaan kijken hoe nou zo’n kano er nou in het echt uitziet. 

Er zijn verschillende modellen kano’s. De éne is voor snelheid en de andere voor rustige beekjes. Keuze genoeg dus. Wij wilden er een maken om te vissen en om dagtochten te maken, en daarom hebben we hebben gekozen voor een stabiele Canadees.
Een mede ajetoér had al geruime tijd een boek op zolder liggen, en daar stonden ook een aantal bouw tekeningen en schema’s in.We moesten nu op zoek naar groot papier en een rekenmachine om de inch om te rekenen naar cm.

Na een berg coördinaten uitgezet te hebben kon ik de lijnen met elkaar verbinden er ontstond een ½ mal van onze boot op papier.

Wat nu erg belangrijk is dat je een goede stevige haakse en waterpas basis hebt om je mal op te kunnen zetten. Je wilt tenslotte geen scheve boot. Na wat timmerwerk stond er een grote werkbank waterpas in de schuur.

 

 We hebben de zijkant van de kano nog even uitgetekend op een stuk hout om te kijken naar de verhoudingen.

 

Na wat tekenwerk stonden alle spanten op een aantal platen 18mm multiplex. Deze moesten uitgezaagd worden en geschuurd.

Nu kon het opbouwen van de mal beginnen.

 

Alle spanten op hoogte gezet en uitgelijnd. hierna nog wat vijl en correctie werk moeten doen omdat na het aanbrengen van wat test hout stroken er nog wat bobbels in zaten.

Dat was dus even opnieuw wat uitlijn werk. Alle kanten moeten afgetapt worden ivm lijmen. Nu is de mal klaar.

Over de auteur

Buurman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *